top of page

PRIMJENA

Slijedom jedinstvenih svojstava velika adsorptivne moći aktivnog ugljena primjena je veoma široka i sveprisutna. Osim industrijske primjene aktivni medicinski ugljen se koristi u medicini, proizvodima za osobnu higijenu, proizvodima za uljepšavanje pa sve do veterinarske primjene. Bitno je naglasiti kako je riječ o česticama koje ljudsko tijelo vrlo dobro podnosi jer se aktivni ugljen ne apsorbira is probavnog sustava i sva količina koja je uzeta na usta izlučuje se stolicom, pri tome aktivni ugljen normalno boji stolicu u crno.

VEŽE PLINOVE U PROBAVNOM TRAKTU I UBLAŽAVA NADUTOST

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrđuje primjenu aktivnog ugljena u prevenciji nadutosti u minimalnoj količini od 1g neposredno prije ili nakon obroka.

IZBJELJUJE ZUBE

Velikom adsorptivnom moći pore aktivnog ugljena adsorbiraju nakupine na caklini zubiju.  Za najbolje rezultate prirodnog izbjeljivanja zubiju preporuča se primjena 2-3 puta tjedno. Ukoliko su vaši zubi ili desni osjetljivi na primjenu aktivnog ugljena prekinite korištenje.

VISOKE DOZE KOD AKUTNOG OTROVANJA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svojim cikličkim publikacijama o esencijalnim lijekovima i pripravcima navodi prah aktivnog ugljena kao nespecifičan antidot kod akutnih otrovanja čime je ova supstanca postala neizostavan dio gotovo svake kućne ljekarne. Primjena aktivnoga medicinskog ugljena ne preporučuje se u slučajevima trovanja mineralnim kiselinama ili lužinama, sredstvima za pranje, odnosno solima teških metala, metanolom, etanolom, etilen glikolom, jer za navedene tvari aktivni medicinski ugljen ima mali adsorptivni kapacitet.

SKRAĆUJE VRIJEME TRAJANJA PROLJEVA

Aktivni ugljen vrlo dobro adsorbira toksine mikroorganizama. Nakon adsorpcije toksina čestice se izlučuju probavom izvan tijela čime se smanjuje njihova apsorpcija u crijevu. Aktivni ugljen treba uzimati toliko dugo dok se stolica ne normalizira, ali ne dulje od 4 dana.

ČIŠĆENJE KOŽE

Osim unutarnje primjene na usta aktivni ugljen koristi se i na koži. Svojstva adsorpcije na veliku površinu aktivnog ugljena jednako su učinkovita kod primjene izvana kada ugljen veže tvari, mikroorganizme i prljavštinu koji se nalaze na koži te ih mehanički uklanja s površine. Posljedica ovakvog djelovanja je prevencija stvaranja akni, infekcija te ublažavanje tjelesnih mirisa.

bottom of page